dinSlekt.no vil ha begrenset funksjonalitet pga vedlikehold frem til 25. mars.
dinSlekt.no
Hjelp
- 1 - Ofte stilte spørsmål (FAQ)
- 2 - Generelt
- 3 - Slektstrær
- 4 - Redigere en oppføring
- 5 - Mediefiler
- 6 - Anekdoter
- 7 - Kilder
- 8 - Steder
- 9 - GEDCOM
- 10 - Utskrift
- 11 - Redigere slektsforhold
- 12 - Kvalitetsteste et slektstre
- 13 - Flagg
1. Ofte stilte spørsmål (FAQ)
Er informasjonen jeg legger inn på dinslekt.no synlig for andre?Du kan velge om du ønsker å publisere slektstreet ditt for alle på internett, om du vil tillate at andre brukere på dinslekt.no søker i oppføringer i slektstreet ditt, om du vil gi noen andre tilgang til å se eller redigere hele treet ditt, eller om du ikke ønsker å dele noe.
Hva gjør jeg om jeg ved et uhell sletter slektstreet mitt?
Det blir tatt backup av hele databasen hver dag. Dvs. at det vil sannsynligvis være mulig å hente frem igjen databasen din fra en av backupene. Bare send en e-post til dinSlekt@gmail.com
Kan jeg slette brukerkontoen min?
Ja, du finner knappen for å gjøre det ved å klikke i menyen: «Bruker» -> «Personalia»
Er det sikkert å lagre all slektsinformasjonen min på dinSlekt.no?
Det blir tatt backup av hele databasen hver time, hver dag og en gang i uka. Dette er mer enn hva man vanligvis kan få til ved å ha slektsinfoen sin på datamaskinen hjemme.
Hva om jeg savner en funksjon på dinSlekt.no?
Send en e-post til dinSlekt@gmail.com og foreslå den, så er det ikke usannsynlig at vi kan legge den til i programmet!
Hvorfor er dinSlekt.no gratis?
dinSlekt.no får inntekter fra gaver og fra reklameinntekter.
Hva om jeg trenger hjelp til å bruke dinSlekt.no?
Du kan finne svar på det meste på disse hjelp-sidene. Det er også mulighet for «support» om man sender en epost til dinSlekt@gmail.com.
Hvordan kan jeg bidra til drift av dinSlekt.no?
Hvis du er fornøyd med dinSlekt.no og ønsker at det skal fortsette å eksistere, setter vi stor pris på om du ønsker å donere til drift av siden. Det kan du gjøre ved å klikke her. Du vil da ikke lengre se meldingen om å donere når du logger inn, det vil ikke vises reklame så lenge du er innlogget, og det vil ikke vises reklame på dine publiserte slektstrær!
Hvordan går jeg frem dersom jeg finner duplikater i slektstreet mitt?
Du kan ikke slette en person som har både foreldre og barn tilknyttet. Dette er en sikkerhetssperre for å hindre at slekstreet blir "delt i to". Fremgangsmåten dersom du har to like personer, er derfor:
- Bestemme hvilken av dem du ønsker å beholde
- Knytte alle relevante slektsforhold til vedkommende
- Slette alle slektsforhold til den personen du ikke ønsker å beholde
- Slette personen du ikke ønsker å beholde
Slektsbåndene kan du knytte og slette manuelt ved å bruke funksjonen Slektstre --> Oppføringer --> Rediger et slektsforhold manuelt. For å holde styr på hvilke av de to personene du vil beholde og slette, anbefaler vi å gi dem litt forskjellig navn mens du jobber med det (F.eks Ola Nordmann Slettes og Ola Nordmann Beholdes).
Jeg har sendt invitasjon til samarbeid om et slekstre, men mottageren klarer ikke å få tilgang?
Det mange har problemer med er at de ikke klarer å aktivere kontoen sin før de logger inn. Noen forveklser aktiversingskoden de får tilsendt på epost med invitasjonskoden du har sendt dem. Be dem om å følge denne fremgangsmåten:
- Registrere seg på siden med e-post og passord
- Klikke på aktiveringslenken de får per epost (ikke koden de har fått fra fra deg)
- Forsøke å logge seg inn på siden med e-post og passord.
- Til slutt akseptere invitasjonen fra Ivar ved å klikke i menyen Deling og samarbeid --> Godta invitasjon, og deretter legge inn koden de fikk tilsendt fra deg.
2. Generelt
Navigasjon på dinSlekt.no
Strukturen på dinSlekt.no er lagt opp slik at man først velger et tre man ønsker å jobbe med.Deretter kan man f.eks. velge en oppføring man ønsker å jobbe med ved å bruke hurtigsøket oppe i hjørnet til venstre. Her får man opp maks 3 treff. Ønsker man et større treffantall kan man f.eks. bruke avansert søk hvor man kan søke på flere parametre. Man vil også bli spurt om å søke på navn når man klikker på enkelte menypunkter (f.eks. Slektstre->Oppføringer->Vis oppføring).
Kjekt å vite
- Menn står alltid oppført med blå skrift, mens kvinner står oppført med rosa skrift.- Når man søker i hurtigsøk eller i andre navnefelt hvor treff dukker opp automatisk, søkes det på alle ord, men uavhengig av rekkefølge, stor/liten bokstav og hvor de befinner seg i navnet. M.a.o. vil et søk på «ord ol» gi treff på bl.a. Ola Nordmann.
- I forskerboken kan du skrive om det du jobber med nå, det du ønsker å finne ut av, og generelt ting du ønsker å huske på til neste gang. Forskerboken din er personlig, og blir ikke delt med andre. Du finner den under Profil->Forskerbok.
- Lurer du på et ord eller et begrep? dinSlekt.no har en egen ordliste med flere hundre ord knyttet til slektsgranskning. Du finner den under Ressurser->Ordliste.
- Lurer du på en dato du har funnet i en kirkebok? Du kan bruke kalkulatoren for å regne ut kirkelige høytider!
- Lurer du på hvilken ukedag en dato falt på? Du kan bruke vår ukedagskalkulator!
3. Slektstrær
Et slektstre på dinslekt.no er en samling personer, kilder, anekdoter og mediefiler som alle er knyttet sammen. Du kan ha så mange slektstrær på dinslekt.no du ønsker. Du kan ikke knytte sammen personer, anekdoter eller kilder på tvers av slektstrær - de må alle tilhøre samme slektstre.For å jobbe med slektsgranskning på dinslekt.no, må du til enhver tid ha et aktivt slektstre. Om du ikke har laget et slektstre enda, vil du få beskjed om at du enten må opprette et selv, eller dele et slektstre med noen andre. I det sistnevnte tilfellet må du få en invitasjonskode av den du vil dele slektstreet med.
Opprette et nytt slektstre
Dette kan du gjøre ved å klikke på «Lag nytt slektstre» som du får fram på skjermen hvis du logger inn og ikke har noen slektstrær.Om du vil opprette et nytt slektstre, men allerede har et slektstre fra før, må du velge i menyen Slektstre -> Mine slektstrær
Ved å velge Slektstre -> Mine slektstrær, kommer du inn i listen over slektstrær. Helt øverst finner du en grønn knapp med et pluss-tegn hvor det står «Legg til et nytt slektstre». Klikk der for å opprette et nytt slektstre.
Når du oppretter et nytt slektstre må du angi en tittel. Denne kan gjerne være av typen «Familien Olsens slektstre» el.l. Du må videre angi en beskrivelse og velge hvorvidt du ønsker at andre brukere på dinSlekt.no skal kunne søke på treff i dette slektstreet. Alle disse opplysningene kan du endre på et senere tidspunkt.
Administrere slektstrær
I menyen Slektstre -> Mine slektstrær får du fram en liste over alle slektstrærne du har tilgang til. Du kan da velge hvilket slektstre du vil aktivere og jobbe med. Du kan sende epost til de andre brukerne av dette treet. Du kan redigere opplysningene om treet. Du kan slette et tre, eller bare fjerne din egen tilgang til treet dersom dere er flere som samarbeider om samme tre.4. Redigere en oppføring
Redigeringsmodus
Du kan redigere en oppføring ved å klikke på menyen:«Slektstre» -> «Oppføringer» -> «Vis oppføring»
eller ved å bruke hurtigsøket på navn øverst til venstre på siden.
Når du har fått opp visningen av oppføringen, klikker du på navnet, eller blyanten til venstre for navnet, for å åpne en liten meny hvor du klikker på «Rediger» helt øverst. Du vil da komme til redigeringsbildet.
Redigere oppføringen
Du kan nå:- Legge til foreldre, og kilder til slektskapsforholdet med foreldrene.
- endre navnet i det første tekstfeltet
- endre personens alias i det andre tekstfeltet
- legge til en partner ved å klikke på «legg til partner» med det grønne pluss-ikonet
- slette en partner ved å klikke på det røde minus-ikonet til venstre for partnerens navn
- legge til barn ved å klikke på «legg til barn» med det grønne pluss-ikonet. PS: du bør først legge til partnere for at barnet skal få registrert foreldrene sine korrekt
- legge til en hendelse ved å fylle inn de tomme feltene nederst i listen over hendelser.
- slette en hendelse ved å klikke på det røde minus-tegnet til venstre for den hendelsen du ønsker å slette
- velge et «profilbilde» ved å klikke på knappen til høyre i tabellen med tilknyttede ressurser
- legge til en anekdote tilknyttet denne personen ved å klikke på «legg til anekdote» med det grønne pluss-tegnet
- laste opp en mediefil tilknyttet denne personen ved å klikke på «legg til mediefil» med det grønne pluss-tegnet
- Lagre endringene. Endringene lagres fortløpende. Du får opp en liten boks nede til venstre som en bekreftelse på at endringen er blitt lagret:

Enkelte endringer krever at siden lastes på ny. Du får da opp et dempet skjermbilde med teksten «Vennligst vent...».
- Endre flaggstatus. Ved å klikke på flagget til høyre for navnene, kan du endre flaggstatus mellom flagget og ikke flagget. Grått flagg = ikke flagget. Rødt flagg = flagget. Klikk her for å lese mer om flagg.
5. Mediefiler
Laste opp en mediefil
Dette kan gjøres på to måter:- ved å klikke på menyen Ressurser -> Mediefiler -> Ny mediefil
- ved å klikke på «Legg til mediefil» når du er i redigeringsmodus for en oppføring.
Du kommer da til opplastingsbildet hvor du kan
- skrive inn en tittel, dato og beskrivelse (bildetekst)
- tilknytte personer ved å søke og klikke på navn i feltet til venstre
- velge hvilken fil du vil laste opp nederst i rammen
Du kan laste opp bilder, lydfiler, videofiler, tekstdokumenter og pdf-filer. De må ikke overskride 10 MB.
Liste over alle mediefilene
Du kan se en liste over alle mediefilene knyttet til slektstreet ved å klikke på menyen:Ressurser -> Mediefiler
Her kan du.
- søke etter en mediefil ved å skrive stikkord i søkefeltet og så trykke «enter» på tastaturet (stikkord kan være fra tittel, beskrivelse, type eller tilknyttede personer)
- laste opp en mediefil ved å klikke på «Last opp ny mediefil» med det grønne pluss-tegnet
- slette en mediefil ved å klikke på det røde minus-tegnet til venstre for mediefilen
- redigere en mediefil ved å klikke på pennen til venstre for mediefilen
- se på en mediefil ved å klikke tittelen
6. Anekdoter
Anekdoter er et tekstdokument som du kan knytte til én eller flere person og kilder.Opprette en ny anekdote
Dette kan gjøres på to måter:- ved å klikke på «Legg til anekdote» når du er i redigeringsmodus for en oppføring.
- ved å klikke på menyen Ressurser -> Anekdoter, og deretter klikke på «Skriv ny anekdote»
7. Kilder
Kildeoppføringene inneholder informasjon om kilder man har brukt, og kan knyttes til hendelser, slektskap og navn i redigeringsmodus for en person.Legge til en ny kilde
Klikk på menyen: Ressurser -> Kilder -> Ny kildeKlikk på «Legg til en ny kilde» med det grønne pluss-tegnet
Du kan nå fylle inn:
- tittel
- forfatter
- type
- referanse (om denne begynner på http:// blir det automatisk en lenke)
- dato i formatet dag, måned, år
- etterrettelighet/kvalitet på kilden i GEDCOM-standard (0-3) hvor 3 er best
- kommentarer
Interne henvisninger i en kilde
Du kan også legge til henvisninger innad i kilden, f.eks. til et sidenummer, en web-adresse el.l. ved å klikke på «Legg til intern henvisning». Du får da opp en ny tabell hvor du kan fylle inn feltene du ønsker. Disse henvisningene vil vises i listen over kilder du kan knytte til en hendelse, mediefil, anekdote eller sted, under hovedkilden.Liste over alle kildene
Du kan se en liste over alle kildene knyttet til slektstreet ved å klikke på menyen: Ressurser -> KilderHer kan du.
- søke etter en kilde ved å skrive stikkord i søkefeltet og så trykke «enter» på tastaturet (stikkord kan være fra tittel, forfatter, type eller, kommentarer eller tilknyttede personer)
- legge til en ny kilde ved å klikke på «Legg til en ny kilde» med det grønne pluss-tegnet
- slette en kilde ved å klikke på det røde minus-tegnet til venstre for kilden
- redigere en kilde ved å klikke på pennen til venstre for kilden
- se på en kilde ved å klikke tittelen
8. Steder
Du kan definere steder og knytte til dem hendelser, mediefiler, anekdoter og kilder. Du vil også få en oversikt over alle personene i slektstreet ditt som er tilknyttet stedet, hvordan de er tilknyttet og i hvilket år. Det er en enkel måte å standardisere stedsangivelsene på med navn, kommune, fylke og land. Når et sted er definert, vil det vises med sin fulle stedsangivelse i personarket, og den fulle stedsangivelsen vil også bli brukt om du eksporterer slektstreet som GEDCOM.Klikk i menyen Ressurser -> Steder
Du får da opp en liste over definerte steder (om du har definert noen). Ellers kan du legge til et nytt sted ved å klikke på «Lag nytt sted».
Lag nytt sted
Du får da opp et skjermbilde hvor du kan fylle ut informasjon om stedet. Nå er det viktig at du fyller inn nøyaktig det navnet (og evt. synonymet) du ønsker at stedet skal gi «treff» på i personoppføringene.Personer knyttet til et sted
Personer blir knyttet til et sted ved at feltet «Sted/beskrivelse» er likt navnet eller «også kjent som» i stedsoppføringen. Når du redigerer en hendelse på en person, vil du få opp treff på steder om noen samsvarer med det du skriver i feltet «sted/beskrivelse». Slik er det enkelt å knytte personer til et sted.Når du ser på et sted (ved å velge det fra listen, eller ved å klikke på det i en personprofil), får du opp en liste over alle personer i tilknytning til stedet. Listen er sortert på fødselsår om det foreligger, deretter på hendelsesår i forhold til stedet. Dvs. at om Ola er født i 1803 (hvor spiller ingen rolle) og hadde «Oslo» som bosted i 1855, vil han sortere over Kari som er født i 1820 og som hadde «Oslo» som bosted i 1840. Dette er for å sortere på alder som ofte er mest relevant på gårder etc.
Kart
I redigeringsmodus for et sted, kan du finne frem stedet på kartet. Det valgte kartutsnittet vil bli lagret. Du kan finne steder ved å søke (klikk på forstørrelsesglasset nede til venstre på kartet) eller ved å skyve på kartet og zoome inn og ut. Du kan også plassere en markør for å ytterligere spesifisere stedet.Endre stedsnavn
Når du endrer et stedsnavn, får du tilbud om å endre dette stedsnavnet hos alle oppføringene hvor det forekommer. Dvs. at alle personene som er knyttet til stedet, vil få oppdatert stedsnavnet når du endrer det. Dette er en lettvint måte å endre stedsnavn for mange oppføringer samtidig.9. GEDCOM
Du kan importere og eksportere filer fra andre slektsprogrammer i formatet «GEDCOM» (GEnealogical Data COMmunication).Importere GEDCOM
Velg fra menyen: Deling og samarbeid -> GEDCOM -> Importer.Du kan velge om du ønsker å importere alle personene fra filen, eller om du vil plukke ut enkeltpersoner.
Importere til et slektstre som allerede har oppføringer
Du kan velge å importere til et slektstre som allerede har oppføringer, men da må du knytte slektskapet mellom de personene du allerede har og de nye som du importerer. Les mer om hvordan du angir et slektsforhold manuelt her. Det kan være nyttig å velge å flagge de nye oppføringene slik at du enkelt kan skille dem fra de gamle.
Importere enkeltpersoner
Om du velger å importere enkeltpersoner, får du opp en liste hvor du kan klikke på navnene for å velge én person, eller ved å klikke på ikonene til høyre for å legge til alle personens aner eller etterkommere. Du trenger ikke å gjøre deg ferdig med å velge personer i én økt. Du kan når som helst fortsette prosessen ved å velge fra menyen Del -> GEDCOM -> Import.
Eksportere GEDCOM
Velg fra menyen: Deling og samarbeid -> GEDCOM -> Eksporter.- Du kan nå velge et filnavn.
- Deretter kan du velge om du ønsker å eksportere kildene og anekdotene i slektstreet.
- Om du ønsker å kun eksportere anene eller etterkommerne til en bestemt person i slektstreet, kan du gjøre det, ved å søke opp personen og klikke på den.
10. Utskrift
Generell utskrift
På dinSlekt.no kan alle skjermbilder skrives ut ved at du klikker på menyelementet «Print» helt til høyre. Da fjernes alt unødvendig av farger, knapper etc., og om det er et bilde på siden, vil det hentes frem i full kvalitet slik at utskriften blir best mulig.Word-dokument til utskrift
Anerapporter, etterslektsrapporter og vanlig anetre kan lastes ned som et Word-dokument for å kunne redigeres før man skriver ut. Dette gjør man ved å klikke på Word-ikonet
Lage PDF for utskrift
Vi har laget en egen funksjon for å lage flotte slektstrær i PDF (Portable Document Format). Grunnen til at vi har valgt PDF, er at du kan da skrive det ut så stort du ønsker uten kvalitetstap! Dvs at du kan lage store plakater med PDF-filene. PDF-filene er heller ikke skrivebeskyttet, slik at du kan endre dem med egen programvare (f.eks. Adobe Illustrator).For å lage en PDF-fil, klikker du i menyen på Slektstre -> Aner -> Lag PDF av anetre
Du kommer da til søkefunksjonen om du ikke allerede har aktivert en oppføring i slektstreet ditt. Du kan da søke opp en hvilken som helst oppføring hvis anetre du ønsker å lage en PDF av. Klikk på oppføringen du ønsker å bruke som utgangspunkt, og du kommer videre til skjermen hvor du kan velge:
- Antall generasjoner du ønsker i anetreet. Du kan velge alt fra 3 til 8 generasjoner, men for «Enkelt tre» kan du maks velge 6 generasjoner (av praktiske hensyn til størrelsen)
- Type tre. Du har da tre valg:
Enkelt tre: Dette er et helt enkelt anetre hvor generasjonene står listet opp etter hverandre.
Halvsirkel: Dette er det «klassiske» slektstreet hvor utgangspersonen står nederst i midten, og så følger generasjonene oppover i lag.
Helsirkel: Dette er det største slektstreet. OBS: Her blir ikke utgangspersonen med, slektstreet starter med foreldrene hans i midten. Øverste hemisfære blir da fars side og nederste mors side. Ellers samme oppbygning som halvsirkel.
- Ledelinjer er linjene som omkringligger navnene. Dette er en fordel å ha på med mindre man skal bruke treet til å tegne/gjøre notater på etter utskrift.
11. Redigere slektsforhold
Innimellom er det nødvendig å redigere et slektskapsforhold mellom to oppføringer i slektstreet manuelt. Det kan enten dreie seg om en oppføring som har mistet «kontakten» med resten av slektstreet, og derfor trenger å knyttes tilbake til treet, eller det kan være at en oppføring har flere slektskapsforhold som ikke kom med da du la den til.Etter at man har importert en GEDCOM til et slektstre hvor det allerede var oppføringer, må man alltid knytte disse sammen etter importen. Det holder å knytte én person fra importen til det allerede eksisterende slektstreet.
Klikk i menyen på: Slektstre -> Oppføringer -> Rediger et slektsforhold manuelt
Du må deretter velge to personer som du ønsker å knytte sammen eller dele. Klikk deretter på knappen «Angi slektskapet mellom de valgte personene».
Du får da opp skjermen hvor du kan angi slektskapsforholdet mellom de to personene.
1. Velg om du vil knytte dem sammen eller dele dem ved å velge henholdsvis «er» eller «er ikke» fra nedtrekksmenyen mellom de to navnene.
2. Velg slektskapsforholdet du ønsker å opprette eller fjerne. Pass da på hvilket navn som står først og sist i overskriften!
Husk: «Ola er Pers sønn» er det samme som «Per er Olas far»
Når du oppgir et slektskapsforhold som strider med et som allerede eksisterer (f.eks. hvis Ola allerede har registrert Espen som far) vil det eksisterende forholdet slettes til fordel for det nye slektskapsforholdet du angir.
12. Kvalitetsteste et slektstre
DinSlekt.no har tre verktøy for å kvalitetsteste treet ditt.Begge er tilgjengelige i menyen under Verktøy -> Kvalitetsrapport
1. Finn isolerte personer: Dette er et søk som finner alle oppføringene i slektstreet som ikke er knyttet til andre oppføringer med slektskap. Det skal i utgangspunktet ikke finnes i et tre, da de teknisk sett er utenfor treet. Disse kan oppstå etter en import av en GEDCOM-fil hvor personen allerede var isolert, eller om du manuelt har slettet slektskapsforhold hos denne oppføringen.
Du får opp en liste med oppføringene, og kan derfra klikke på navnene for å se på oppføringene, eller du kan slette dem direkte ved å klikke på minus-tegnet til venstre for hvert navn.
Om du ønsker å knytte en av disse personene tilbake til treet, kan du gjøre det ved å redigere et slektskapsforhold manuelt.
2. Finn usannsynlige aldersforskjeller: Dette er et søk som finner forelder/barn-forhold hvor aldersforskjellen er veldig liten eller veldig stor. Du kan selv velge øvre og nedre aldersgrenser innenfor henholdsvis minimum 50 år som øvre og maksimum 20 år som nedre. Dette lar deg finne feil i fødselsdatoene i slektstreet ditt ved at du kan etterprøve de aldersforskjellene som du synes virker usannsynlige.
3. Finn duplikate oppføringer: Dette er et søk som finner oppføringer som matcher såpass mye at de kan representere samme person, F.eks. matcher fornavn, etternavn og fødselsår. Du kan selv velge hvor mange bokstaver fra fornavnet, etternavnet, og om du ønsker å matche på årstall og samme type hendelser.
13. Flagg
Flagg er en måte å merke oppføringer på. Det er et arbeidsverktøy man kan bruke til flere formål. Her er noen eksempler:- flagge oppføringer man arbeider med, slik at de er lett å finne dem senere
- flagge alle aner eller etterkommere til en eller flere personer
- flagge oppføringer som man i kvalitetsanalysen har funnet ut at kan være duplikater, isolerte, har usannsynlige aldersforskjeller etc.
- flagge personer man diskuterer med samarbeidspartnere for at det skal bli lettere å vite hvem man snakker om
- plukke ut oppføringer man ønsker å eksportere som GEDCOM
- flagge oppføringer man importerer fra GEDCOM, spesielt hvis det allerede er oppføringer i slektstreet
- slette mange oppføringer samtidig
En flagget person vil få et lite rødt flagg til høyre for navnet sitt i søk, i visning av profilen, i visning av slektstre og i andre lister. Flaggene vil ikke vises i det publiserte slekstreet.
Du kan endre flaggstatus for flere personer, og se en liste over alle flaggede oppføringer ved å klikke på menyen «Verktøy» -> «Administrer flaggede oppføringer». Du kan:
- flagge alle personer i slektstreet
- fjerne flagg fra alle personer i slektstreet
- invertere flagging for alle personer i slektstreet. Det innebærer at de som er flagget, får fjernet flagget sitt, og de som ikke er flagget blir flagget.
- flagge, eller fjerne flagg, fra alle aner eller etterkommere til en bestemt person
- slette alle flaggede personer
dinSlekt.no er et produkt laget av Holmen Innovative Solutions. Alle rettigheter er beskyttet av opphavsretten - 2007.